Újabb pedofilbotrány: több tízezer áldozat a holland katolikus egyházban

Hollandiában egy független vizsgálóbizottság jelentést készített a katolikus egyházban 1945 óta elkövetett szexuális erőszakok számáról. Akár 20 ezer gyerek és 800 elkövető is lehet. Eijk érsek bocsánatot kért az áldozatoktól és pénzügyi kompenzációt ígéret nekik.

Hollandiában a katolikus intézményekben 1945 óta több tízezer gyereket zaklattak szexuálisan. Az egyház megpróbálta eltussolni az ügyet, mert féltek a botránytól, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott jelentésből. Utrecht érseke, Wim Ejik bocsánatot kért az áldozatoktól: „A holland katolikus egyház nevében őszintén bocsánatot kérek”. „Szégyen és bánat tölt el minket” – nyilatkozta az újságíróknak a jelentés közzététele után. Majd bejelentette, hogy az áldozatok kártérítésére létrehoznak egy alapot, ami 5000 eurótól 100 000 euróig terjedő összeget fizet a károsultaknak.
Közeledéstől az erőszakig – A jelentés szerint az elmúlt 65 évben 10 és 20 ezer között lehetett a bántalmazott gyerekek száma, akiket szexuálisan zaklattak. A bűncselekmények a nem kívánt szexuális közeledési kísérlettől egészen a nemi erőszakig terjedtek. A bizottság szerint 800 elkövetőről lehet szó, papokról, szerzetesekről, plébánosokról és laikusokról az egyházi intézményekben. Közülük 105-en még ma is élnek, de az nem derül ki egyértelműen, hogy közülük hányan töltik be még mindig korábbi, egyházi pozíciójukat. A jelentés neveket nem tartalmaz.
Csak a kilencvenes évek óta hallgatják meg az áldozatokat – A független bizottság a korábbi oktatási miniszter, Wim Deetman vezetése alatt tavaly kezdte meg munkáját. Az egyedülálló kutatás keretében több mint 34 ezer embert kérdeztek meg. A bizottság a katolikus egyház tagjainak szemére vetette, hogy nem reagáltak megfelelően a hírre. Deetman szerint elképzelhetetlen, hogy az egyházi vezetés ne tudott volna az erőszakos esetekről, csak nem akarták „kiteregetni a szennyest”.
A cölibátus nem az egyetlen magyarázat a nemi erőszakra. A szexuális tabuk és a katolikus egyház hírének védelme is okai lehettek az eltussolásnak. Az áldozatok csak a kilencvenes évek óta kapnak figyelmet és segítséget.
A jelentés azt is kiemeli, hogy Hollandiában összességében, nem csak az egyházban, sokkal több gyerek lehetett szexuális bántalmazás áldozata, mint korábban gondolták volna. Azok között, akik árvaházban vagy bentlakásos iskolában töltötték gyerekkorukat, lényegesen magasabb a megerőszakoltak aránya, függetlenül attól, hogy katolikusak-e vagy sem.
További pedofil ügyek: Egyházmegye fizet a gyerek szexuális zaklatásáért – Dublin a Vatikán ellen a gyerekszex miatt – Szex, hazugság, reverenda: főpapok fedezték a püspök titkait -Pedofil nyomozás egy apácák által vezetett intézményben – 21 pedofilgyanús papot függesztettek fel – Lázadozik a volt pécsi püspök: médiaháború folyik ellenem – A püspökségnek volt fekete kasszája is – Feljelentések után lemondott a püspök – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Az egyházi pedofilbotrányok igazából melegügyek – Az erőszakolta meg a gyerekeket, aki csak akarta – Papi szex, oltár előtt szopatta a pap, 80 ezer Ft-ot kapott, cikk itt. A fiú állítása szerint meg is dugta a papot. Pénzért mindenre kapható, riport készítés közben megdugta az anyját is. Templomban szopott a homoszexuális pap – 12 éves kislányt gyalázott meg a pap – Pedofil képek a plébánián – Szexuális molesztálási botrány Hollandiában – Feljelentések után lemondott a püspök – Oltáron szexelt a 12 éves kislánnyal a pap – Vak gyerekeket erőszakoltak meg katolikus papok – Az banán volt, nem a péniszem, mondja a pedofil pap – A papi pedofília áldozatai tüntettek Rómában – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Buzibárokba járnak a papok – Pedó pornótól hangos a Vatikán – Oltár előtt fajtalankodott az idős pedofil pap videóval – Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál – Brazíliában pedofíliával gyanúsítanak egy lengyel papot – Pedofília miatt távozhat augsburgi püspök – Elnézést kért a gyerekmolesztálásokért a pápa – A pedofília nem csak a katolikusoké – Férfiprostikra költötte lopott millióit a buzi pap – Papi pedofília az olasz papokkal is – Homoszexuális papok – A pedofília nem csak a katolikusoké – Minden katolikus gyülekezetre jutott egy pedofil vagy buzi – Buzi papok, terhes apáca sokkolja Vatikánt – Az egyház és gyerekzaklató papok önvizsgálata

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! – A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!