Dublin a Vatikán ellen a gyerekszex miatt

Egyre feszültebb Európa egyik legkatolikusabb állama, Írország és a Vatikán viszonya. Enda Kenny miniszterelnök múlt héten heves támadást intézett a Szentszékkel szemben, mert – mint mondta – a Vatikánban el akarták tussolni a fiatalkorúak szexuális zaklatásával kapcsolatos eseteket. A Vatikán válaszként visszahívta írországi nagykövetét.
Hazarendelte írországi nagykövetét, Giuseppe Leanzát a Szentszék, amely igencsak nehezményezte az ír miniszterelnök múlt héten a parlamentben elhangzott beszédét. Enda Kenny bűnrészességgel vádolta a Vatikánt a pedofil ügyek kapcsán, mert szerinte a pápai állam igyekezett eltussolni ezeket az eseteket, csak azért, hogy ne essen csorba a Vatikán tekintélyén. “Csak amiatt nem léptek fel a jogtiprás ellen, mert ragaszkodtak az egyház feljebbvalóságához, a hatalmukhoz” – fogalmazott a kormányfő meglehetősen élesen.
Kijelentéseit múlt vasárnap is megerősítette. Mint mondta, rengeteg reakciót kapott, egyházi személyiségektől is, s azt írták, “ideje volt, hogy valaki felemelje a hangját”.
Kenny nagy vihart kavaró beszéde előtt a dublini parlament olyan határozatot fogadott el, amelyben igen kritikusan ítélik meg a Vatikán szerepét a szexuális visszaéléseknél. A dokumentumban azzal vádolták a Szentszéket, hogy “közrejátszott a gyermekeket védő rendelkezések kijátszásában”.
Hogy a kormányfő valóban kapott támogatást egyházi vonalról, bizonyította Diarmuid Martin dublini érsek kijelentése, aki az ír állami televízióban úgy nyilatkozott: a katolikus egyházban akadtak csoportok, amelyek nem voltak hajlandóak elfogadni azokat az intézkedéseket, amelyek a gyermekek védelmét szolgálták. Vagyis hiába hoz intézkedéseket a Vatikán, egyesek nem veszik komolyan ezeket.
A főpap közölte, felháborító és megdöbbentő, hogy egyesek ki akarják játszani ezeket az előírásokat. “Nagyon csalódott vagyok. Mit tehetünk, ha a Vatikánban vagy Írországban vannak olyan csoportok, amelyek meg akarnak torpedózni mindent, amit elértünk?” – tette fel a költői kérdést.
Az úgynevezett Cloyne-jelentést szerdán tette közzé az ír kormányzat. A dokumentumban feltárják azokat az eseteket, amelyeknél egyházi személyiségek követtek el szexuális visszaélést kiskorúakkal szemben ebben az egyházmegyében. A jelentésben összesen 19 katolikus papról tesznek említést, akik szexuálisan bántalmaztak gyermekeket a kilencvenes években. A jelentés közzétételét követően az ír kormányzat berendelte a vatikáni nagykövetet.
Még az utolsó ír kormány hozta meg azt a döntést, amely szerint ki kell terjeszteni a Murphy bizottság munkáját, s a jelentést ki kell egészíteni a Cloyne és a dublini egyházmegyében történt szexuális bűncselekményekkel.
A 300 oldalas Cloyne-jelentésben azt állítják, hogy 1996-ban a Vatikán arra utasította az ír egyházférfiakat, hallgassanak a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyekről.
Az utóbbi években hat püspök, illetve segédpüspök nyújtotta be lemondását Írországban a Murphy jelentés hatására. Közülük három főpap visszalépését még 2010-ben fogadta el XVI. Benedek pápa. Az említett dokumentum Yvonne Murphy bírónőről kapta a nevét, aki 2009-ben készítette el jelentését. Eszerint Kildare és Leighlin püspökségben 1975-2004 között több mint háromszáz gyermekkel szemben követtek el szexuális visszaéléseket. A dokumentum szerint a felelősök szemet hunynak ezen esetek fölött. Egy másik jelentés arról számolt be, hogy az ír katolikus egyházban a harmincas évek óta volt példa hasonló esetekre.
Enda Kenny miniszterelnök múlt héten elhangzott kijelentéseit ír kommentátorok úgy értelmeztek, hogy fordulópont következett be az állam és az egyház viszonyában. Írország ugyanis hagyományosan igen vallásos ország, ahol eddig elképzelhetetlen lett volna az a retorika, amelyet a kormányfő használt. Az országban a lakosság 95 százalék vallja magát római katolikusnak – írja a Népszava.
További cikkek a témában: Szex, hazugság, reverenda: főpapok fedezték a püspök titkait -Pedofil nyomozás egy apácák által vezetett intézményben – 21 pedofilgyanús papot függesztettek fel – Lázadozik a volt pécsi püspök: médiaháború folyik ellenem – A püspökségnek volt fekete kasszája is – Feljelentések után lemondott a püspök – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Az egyházi pedofilbotrányok igazából melegügyek – Az erőszakolta meg a gyerekeket, aki csak akarta – Papi szex, oltár előtt szopatta a pap, 80 ezer Ft-ot kapott, cikk itt. A fiú állítása szerint meg is dugta a papot. Pénzért mindenre kapható, riport készítés közben megdugta az anyját is. Templomban szopott a homoszexuális pap – 12 éves kislányt gyalázott meg a pap – Pedofil képek a plébánián – Szexuális molesztálási botrány Hollandiában – Feljelentések után lemondott a püspök – Oltáron szexelt a 12 éves kislánnyal a pap – Vak gyerekeket erőszakoltak meg katolikus papok – Az banán volt, nem a péniszem, mondja a pedofil pap – A papi pedofília áldozatai tüntettek Rómában – Szexbotrány és sikkasztás ügye van a pécsi püspöknek – Buzibárokba járnak a papok – Pedó pornótól hangos a Vatikán – Oltár előtt fajtalankodott az idős pedofil pap videóval – Pedofilbotrány miatt házkutatás a bíborosoknál – Brazíliában pedofíliával gyanúsítanak egy lengyel papot – Pedofília miatt távozhat augsburgi püspök – Elnézést kért a gyerekmolesztálásokért a pápa – A pedofília nem csak a katolikusoké – Férfiprostikra költötte lopott millióit a buzi pap – Papi pedofília az olasz papokkal is – Homoszexuális papok – A pedofília nem csak a katolikusoké – Minden katolikus gyülekezetre jutott egy pedofil vagy buzi – Buzi papok, terhes apáca sokkolja Vatikánt – Az egyház és gyerekzaklató papok önvizsgálata

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! – A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!

Vélemény, hozzászólás?