Szex: mikor kezdik a mai fiatalok?

Ha kedvend van kufircolni, dögös rosszlányok várnak:


Minden órában hat abortuszt végeznek el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy tízpercenként történik ilyen jellegű nőgyógyászati beavatkozás. S bár az utóbbi években némi csökkenést mutatnak a számok, az, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik el a szexuális életet, arra figyelmeztet, hogy a felvilágosításból soha nem elég. S hogy a tizenévesek igénylik is azt, hogy minél többet és minél többször beszélhessenek a szexről, az a felmérés is bizonyítja, amelyet tavaly februárban végzett el egy nagy óvszergyártó cég. A reprezentatív, online vizsgálat során 1500, 15-22 éves lányt és fiút kérdeztek meg, akik szinte egyöntetűen azt mondták, hogy nem elégedettek azzal a szexuális felvilágosítással, amit kapnak. Ráadásul az is inkább biológiaóra, mintsem olyan témákról való beszélgetés, ami valóban érinti és érdekli őket: szeretnék, ha az érzelmekről, a kapcsolatokról és a nemi szerepekről is szó esne. És tegyük hozzá: azokról a nemi úton terjedő betegségekről, amelyekkel kapcsolatban meglehetősen nagy a tájékozatlanság.„A gyerekek leginkább a barátaikkal és szüleikkel beszélik meg, vagy próbálják megbeszélni a testiséggel kapcsolatos kérdéseket. Az otthoni légkör azonban nem mindig megfelelő erre, de sokszor kommunikációs űr is lehet a két generáció között” – mondja Szőnyi György szülész-nőgyógyász, aki szerint ez nem csupán abból adódhat, hogy nem őszinte a kapcsolat a szülő és a gyerek között, hanem abból is, hogy a tinédzserek sokszor már más fogalmakat használnak, mint amit az idősebbek megszoktak.  A szülész- nőgyógyász szerint először is érteni kell a gyerekek nyelvét, megváltozott kifejezéseit, de még sokszor így sem könnyű ezekről a kérdésekről nyíltan beszélni. Persze nem csak a nyelv alakul villámgyorsan, hanem a testi fejlődés is igencsak felgyorsult: a lányok – például – magasabbra nőnek és a menzeszük is korábban érkezik: ma már a legtöbb 12-13 évesnek elkezdődött a menstruációs ciklusa. A 15-18 évesek fele már szexuális életet él – ez az adat a fővárosiakat jellemzi inkább, vidéken kicsit kisebb ez az arány – ráadásul úgy, hogy a 90 százalékuk nem védekezik az első együttlét során. Ezért aztán ennél a korosztálynál lényegesen magasabb az abortuszok száma, mint a felnőtt nők esetében – figyelmeztet a szakember. Hozzátette: 2001-ben 5500 abortusz történt az említett tizenéves csoportnál, ami mára a felére csökkent. Ez annak a felvilágosító programnak az eredménye, amely hét éve indult útjára, és ami azóta közel 100 ezer diákkal ismertette meg a védekezés lehetőségeit.

„Nem szívesen emlékszem vissza az első szexuális élményemre: érzelmek nélkül, tulajdonképpen kíváncsiságból történt meg és egy kicsit az is közrejátszott, hogy a barátnőim zöme már túlesett a dolgon. Harmadikos gimnazisták voltunk és úgy gondoltuk, az utolsó felhőtlen nyarunkat már nem akarjuk érintetlenül eltölteni. A fiú, akivel együtt voltam, csak kellemes feladatnak tekintette az egészet: másnap már csak köszöntünk egymásnak. Bár nem védekeztünk – hirtelen történt az egész – szerencsére nem estem teherbe. Arra azonban nem gondoltam, hogy lelkileg mennyire megvisel majd, hogy olyan gépiesen zajlott le az aktus” – idézi fel a kellemetlen élményt 20 éves interjúalanyunk.

Ahogy Szőnyi doktor mondja, éppen az a már említett, A-HA! elnevezésű program egyik célja, hogy a fiatalok belássák, a szex egy érzésekkel, tartalommal teli kapcsolat fontos része, és nem pusztán feszültséglevezető testgyakorlat. Az, hogy ki mikor érik meg arra, hogy testileg és lelkileg is éretté váljon a szexre, egyénenként változó. Van, aki már 16 évesen megtalálja a szerelmet, az ideális partnert, de az sem baj – pláne szégyen -, ha valaki még 19-20 évesen is érintetlen.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb információ eljusson a fiatalokhoz, az A-HA! szakemberei több olyan rendezvényen is ott lesznek, ahol sok tizenéves fordul meg. Természetesen a középiskolákban is folytatják a munkát: kiemelt szerepet szánva a családtervezésnek. Ezen belül a nem kívánt terhességek megelőzésére, a fogamzásgátlási technikák megismertetésére, a válsághelyzetek kezelésére szeretnének összpontosítani. A célunk, hogy a terhesség-megszakítások száma folyamatosan csökkenjen – ad tájékoztatást az elérendő célokról a doktor.

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! - A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!

Vélemény, hozzászólás?