A kapcsolati hálódban kiderül kik a meleg ismerőseid

Pusztán abból, hogy kik az ismerőseid egy közösségi szájton, elég nagy valószínűséggel megállapítható, hogy milyen a szexuális orientációd. Legalábbis erre jutott két amerikai egyetemista, akik a facebookos ismeretségi hálókat elemezték. A kísérlet során a facebookos MIT csoporthoz csatlakozott diákok publikus információit használták fel. A szoftver a felhasználók nemét, vállalt szexuális orientációját és ismerősi hálóikat vette figyelembe. A kutatás során abból indultak ki, hogy a szexuális beállítottságukat nyíltan vállaló melegeknek valószínűleg több meleg ismerősük van, mint egy átlag hetero férfinek.
A vizsgált csoportban 1544 férfi bevallottan heteroszexuális volt, 21 biszexuális, és 33-an a Facebookon is vállalták, hogy melegek. Volt ugyanakkor 947 olyan felhasználó is, akik nem vállalták szexuális beállítottságukat. Vagyis az “interested in” mezőbe nem írtak semmit.
A szoftver az ismeretségeket vizsgálva statisztikai alapon kísérelte meg beazonosítani a nem nyilatkozó felhasználók szexuális orientációját. A kutatók 10 emberről előzetesen is tudták, hogy melegek, noha ezt nem vállalták fel a Facebookon.
A szoftver az elemzés során mind a 10, homoszexualitását amúgy a Facebookon nem vállaló férfira rátalált. A Boston Globe cikke említ egy másik kutatást is, melynek során egy online közösség tagjainak politikai nézeteit próbálták megállapítani, hálózatelemző szoftver segítségével. Ebben az esetben is a tagokról online fellelhető információkat és az ismeretségi hálót vetették össze, és ezekből az adatokból próbálták meghatározni a tagok politikai nézeteit. Az elemzés szerint a különféle csoportokhoz tartozás, és a zenei ízlés is elég jó támpont egy ember politikai nézeteinek feltérképezésére. Mi következik mindebből? Ismeretségi hálónk önmagában is többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Vagyis a “madarat tolláról…” mondásban több az igazság, mint hinnénk. (Webisztán)

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! - A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!

Vélemény, hozzászólás?