Csökkent női nemi vágy problémák

Ha kedvend van kufircolni, dögös rosszlányok várnak:


Egyre több nő szenved hipoaktív szexuálisvágy-zavarban, HSDD-ben. Miért és mikor alakul ki, mik a jelei, és hogyan lehet kezelni?
Mi a HSDD?
A hipoaktív szexuálisvágy-zavar a nők körében a legjelentősebb szexuális probléma, és jellemzője a csökkent vagy teljesen hiányos libidószint. A HSDD a szexualitás kerülését jelenti, undort és idegenkedést a szexuális érintkezéstől, amit csökkent szexuális vágy kísér. A betegek mindenfajta szexuális kapcsolatot elkerülnek a párjukkal. Extrém esetekben a páciens a szexuális együttlétet annyira visszataszítónak, gusztustalannak és undorítónak tartja, hogy pánikos tüneteket produkálhat. A hipoaktív szexuálisvágy-zavar fennállhat egy adott partnerrel szemben, vagy általánosságban teljes szexuális érdektelenséget is jelenthet.
Miért alakul ki a HSDD?
A HSDD kialakulásának hátterében leggyakrabban fizikai vagy érzelmi trauma áll. Általánosságban a nők szexuális vágyait egy összetett jelrendszer irányítja az agy, a petefészkek és más nemi szervek között. Sokszor ebben a kapcsolatban – agy és test között – fellépő hiba az, ami a csökkent szexuális érdeklődést okozza. Számos fizikai és pszichológiai tényező lehet a HSDD hátterében.
-Fizikai problémák, mint például cukorbetegség, vaginális gyulladás, húgyhólyag-gyulladás, szívbetegség, agyi zavarok, menopauza, alkoholizmus, dohányzás, szoptatás…
-Pszichológiai problémák, mint például munkahelyi, otthoni stressz, házassági problémák, depresszió…
Egyes HSDD-esetekben a beteg soha nem is érzett szexuális vágyat vagy érdeklődést, aminek oka szexuális trauma, erőszak lehet. Olyan páciensek esetében, akik korában éltek szexuális életet, csak elvesztették érdeklődésüket, problémájuk oka lehet, ha a szexuális érintkezésekre tett újabb próbálkozások fájdalmasan vagy sikertelenül végződtek. A szexuális hormon, a tesztoszteron alacsony szintje is okozhatja a HSDD kialakulását mindkét nem esetében. A vágy zavarát a kapcsolattal és a szexuális partnerrel szemben érzett unalom is kiválthatja. Depresszió is állhat a héttérben. HSDD nők esetében lehet szexuális betegségek, mint a vaginizmus oka is. Késői szexuális érés is lehet az oka.
Mik a HSDD jelei és szimptómái?
A nő képtelenné válik arra, hogy a szexuális vágy hatására vaginális nedvességet termeljen, vagy azt fenntartsa. A közösülés fájdalmassá válik, és a vaginális izmok akaratlanul is összehúzódnak: vaginizmus alakul ki. Az orgazmus érzése nem váltódik ki. Megszűnnek a szexuális fantáziák és az erotikus álmok.
A HSDD és a menopauza kapcsolata
A szexuális vágy csökkenő szintje sokszor kötődik az idősödéshez. A menopauza alatt és után a nők ösztrogénszintje jelentősen visszaesik, ami a vagina kiszáradását okozhatja, és emiatt a szex fájdalmassá válik. Ennek köszönhetően csökken a szexuális érintkezés utáni vágy.
Hogyan kezelhető a HSDD?
A HSDD kezelése annak kiváltó okához kötődik. Ha a probléma orvosi eredetű, akkor olyan terápiát és gyógyszert kell választani, ami arra fókuszál. Például, ha cukorbetegség áll a vágyzavar mögött, akkor arra kell a kezelést irányítani. Abban az esetben, ha az alacsony tesztoszteronszint a HSDD oka, kifejlesztettek egy kis mennyiségű tesztoszteronkezelést, amit sok orvos és kutató támogat, viszont az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrző Hivatala (FDA) nem hagyott jóvá. Más terápiás módszerek közé tartoznak az antidepresszánsok, a hormonpótlás, a gyógynövények, a fizikoterápia és a párkapcsolati terápia. Ezekkel sajnos csak ritkán érhető el nagyobb mértékű javulás. Legtöbb esetben a HSDD hátterében szituációs problémák állnak, mint az elégedetlenség és az érdeklődés elvesztése a szexuális partnerrel szemben, így ezek a kapcsolatok sokszor a kezelés ellenére is válással végződnek. A HSDD problémájára azonban jóváhagyott gyógyászati kezelés nem létezik.

A legjobb POTENCIANÖVELŐK itt! - A legjobb SZEXSHOP BOLT ÉS WEBÁRUHÁZ itt!

Vélemény, hozzászólás?